Proiectul legii prin care statul român cedează gratuit 46 de hectare de teren în cea mai scumpă zonă din București către Camera de Comerț și Industrie (CCIR) a fost votat miercuri de plenul Senatului. Rezultatul votului a fost 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri. Cu doar o zi în urmă, proiectul primise raport favorabil de la Comisia economică, cu voturile PSD și PNL. Proiectul merge acum la Camera Deputaților, ultimul hop înainte de promulgare.

Pe teren urmează să fie construit un megaproiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius. În acest moment, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Senatul a votat legea după ce comitetul liderilor a decis miercuri dimineață să convoace o ședință de plen pentru miercuri la ora 12.00. Pe ordinea de zi a ședinței au fost doar patru proiecte de lege, nici unul urgent sau care să riște să intre în procedura de adoptare tacită.

”În mod normal, Senatul nu are ședințe de plen miercurea. Celelalte proiecte de azi nu erau urgențe, singura urgență pentru PSD și PNL a fost proiectul Romexpo. Aici e vorba de cum avem grijă de activele statului, nu ne putem bate joc de ele. Ar fi trebuit să fie o licitație transparentă cu terenurile de la Romexpo, din care statul putea obține jumătate de miliard de euro cu care putea implementa programul masa caldă sau să construiască spitale. Președintele Iohannis a cerut garanții suplimentare atunci când a trimis legea la reexaminare, dar ele nu au fost introduse nici acum în proiect”, a declarat pentru G4Media.ro Anca Dragu, președintele Senatului (USR).

Context. Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înțelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituțional.

Președintele Iohannis arată în cererea de reexaminare că garanțiile prevăzute în lege ”nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare”.

De asemenea, Iohannis arată în cererea de reexaminare că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani. Clădirile de pe teren sunt în proprietatea Romexpo SA. CCIR și Grupul Iulius s-au asociat în 2017 pentru acest proiect. CCIR s-a obligat să facă demersuri pentru a obține dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo.

Foto: Proiectul viitorului proiect imobiliar de la Romexpo / Sursa: Camera de Comerț și Industrie a României

Sursa: http://www.g4media.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.