Un grup consultativ guvernamental discută ce școlari ar trebui să primească vaccinul pediatric împotriva COVID-19 de la Pfizer. FDA a aprobat săptămâna trecută utilizarea de doze pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, dar și CDC trebuie să aprobe înainte de începerea vaccinărilor. (2 noiembrie)AP

Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani sunt acum eligibili pentru vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, după ce directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a semnat marți seara la recomandarea unui grup de experți.

Copiii din această grupă de vârstă ar putea începe să primească vaccinuri de îndată ce săptămâna aceasta, deoarece furnizorii de sănătate pot începe să-i vaccineze „cât mai curând posibil”, a spus CDC într-un comunicat.

Săptămâna trecută, Food and Drug Administration a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, iar recomandarea CDC elimină acum vaccinul pentru acele vârste.

Președintele Joe Biden a numit știrea „un punct de cotitură în lupta noastră împotriva COVID-19”, într-o declarație scrisă marți seara.

Consilierul prezidențial Jeffrey Zients a declarat luni că administrația Biden a comandat suficient vaccin pentru a acoperi toți cei 28 de milioane de copii americani din grupa de vârstă. Programul de distribuție al administrației va fi „derulat la maxim” în săptămâna de 8 noiembrie, a spus el.

Deși vaccinurile prezintă un anumit risc pentru copii, beneficiile lor sunt mai mari, a concluzionat Comitetul consultativ CDC pentru practicile de imunizare, format din experți în vaccinuri și în sistemul imunitar de la universități și școli de medicină din întreaga țară.

„Știm că milioane de părinți sunt dornici să-și vaccineze copiii și, prin această decizie, acum am recomandat ca aproximativ 28 de milioane de copii să primească un vaccin împotriva COVID-19”, citează un comunicat de marți, directorul CDC, dr. Rochelle Walensky. „Ca mamă, îi încurajez pe părinții cu întrebări să discute cu pediatrul, asistenta școlară sau farmacistul local pentru a afla mai multe despre vaccin și despre importanța vaccinării copiilor lor”. 

Vaccinurile vor fi disponibile în 100 de spitale de copii, clinici temporare din comunitate și în școli, precum și în farmacii și cabinete de pediatri. Vaccinele vor fi gratuite, la o treime din doza de vaccin pentru adulți și vor fi livrate în două injecții la cel puțin trei săptămâni una dintre ele. 

O serie de grupuri profesionale și-au adăugat sprijinul marți pentru vaccinarea copiilor, inclusiv Academia Americană de Pediatrie, Asociația Medicală Americană, Academia Americană a Medicilor de Familie, Asociația Națională a Asistentelor Pediatrie și Societatea de Boli Infecțioase Pediatrie.

În mai multe studii mici, Pfizer-BioNTech, care produce vaccinul, nu a observat efecte secundare grave legate de vaccinuri.

Este probabil, au recunoscut membrii comitetului, că unele reacții adverse potențial periculoase vor deveni evidente odată ce vaccinurile vor fi administrate la milioane de copii, la fel ca efecte secundare rare, care nu s-au observat în studiile clinice ale adulților, care au apărut cu vaccinări pe scară largă. 

„Trebuie să recunoaștem necunoscutul”, a spus dr. Matthew Daley, membru al comitetului și investigator principal la Institutul de Cercetare în Sănătate de la Kaiser Permanente Colorado din Aurora.

Daley a spus că este mai îngrijorat de riscul de a aștepta să vaccineze copiii. „Dacă așteptăm, pierdem șansa de a preveni multe cazuri de COVID-19 în această grupă de vârstă, iar asta include și unele cazuri foarte severe”.

Datele de la CDC sugerează că vaccinările pot preveni 600.000 de infecții la grupa de vârstă până în martie, inclusiv un număr de spitalizări și câteva decese. 

Vaccinarea completă a 1 milion de copii din grupa de vârstă ar preveni aproximativ 57.000 de cazuri de COVID-19 și aproximativ 200 de spitalizări, a spus CDC.

„Datele care au fost prezentate vorbesc foarte mult în ceea ce privește siguranța și eficacitatea vaccinului”, a spus dr. Pablo Sánchez, profesor de pediatrie la Spitalul Național de Copii din Columbus, Ohio.

„Copiii mor și putem reduce spitalizarea și decesul cu acest vaccin sigur și eficient care va aduce beneficii comunității”, a spus dr. Oliver Brooks, director medical pentru Watts HealthCare Corporation din Los Angeles.

Părinții care au îngrijorări cu privire la vaccinuri ar trebui să vorbească cu medicul pediatru, au spus CDC și membrii comitetului.

Sursa:https://amp-usatoday-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.usatoday.com/amp/6233927001?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16359755040518&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=De%20pe%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.usatoday.com%2Fstory%2Fnews%2Fhealth%2F2021%2F11%2F02%2Fcovid-vaccine-kids-children-approved%2F6233927001%2F