Test PCR la intrarea în țară, formular PLF, carantină pentru nevaccinați, sunt câteva dintre măsurile pentru limitarea Omicron în România, anunțate de ministrul Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat, după ședința de lucru cu premierul Nicolae Ciucă. Iată ce este PLF.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat duminică noi măsuri pentru prevenirea infectării cu Omicron în România.

În România va fi folosit un nou formular de călătorie, PLF (Formular de Localizare a Pasagerului), care va fi introdus începând cu 20 decembrie, a anunțat duminică Raed Arafat, după ședința de Guvern. Documentul trebuie completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei, dar nu cu mai mult de 7 zile.

Luni CNSU va discuta noile măsuri, urmând a fi apoi supuse votului, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

Românii din diaspora, care se întorc acasă de sărbători, trebuie să prezinte PLF

Rafila a anunțat că, printre măsurile decise de autorități, se află obligativitatea pentru cei care vin în România din afara UE de a prezenta un test PCR obținut cu cel puțin 48 de ore înainte. Cei navaccinați intră în carantină. Cei din UE trebuie să prezinte un test PCR obținut cu cel puțin 72 de ore înainte, iar persoanele neveccinate intră în carantină 10 zile.

La rândul său, Raed Arafat a precizat că cei care intră în țară trebuie să prezinte un nou formular, PLF (Passenger Locator Form sau Formular de Localizare a Pasagerului- n.red.). Acest formular va fi implementat și în România din 20 decembrie.

”S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron, românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care NU prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului (PLF). La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Sursa:www.stiridiaspora.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.