• Un studiu efectuat pe 365.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani a constatat că un consum moderat de ceai ar putea avea beneficii pentru sănătate.
  • Accidentele vasculare cerebrale cauzează 10% din decesele la nivel mondial, în timp ce demenţa este una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial, se estimează că 130 de milioane de persoane vor trăi cu această boală până în 2050.

Consumul de cafea sau de ceai ar putea fi asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral şi demenţă, potrivit celui mai mare studiu de acest gen, potrivit The Guardian.

În cadrul cercetării, 365.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani au fost urmărite timp de peste un deceniu. La început, participanţii, care au fost implicaţi în studiul UK Biobank, au declarat ei înşişi cât de multă cafea şi ceai consumau. Pe parcursul perioadei de cercetare, 5.079 dintre ei au dezvoltat demenţă şi 10.053 au suferit cel puţin un accident vascular cerebral.

Cercetătorii au constatat că persoanele care au băut între două şi trei ceşti de cafea sau între trei şi cinci ceşti de ceai pe zi, sau o combinaţie de patru până la şase ceşti de cafea şi ceai, au avut cel mai mic risc de accident vascular cerebral sau demenţă.

Cei care au băut zilnic între două şi trei ceşti de cafea şi între două şi trei ceşti de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral. Aceste persoane aveau un risc de demenţă cu 28% mai mic în comparaţie cu cei care nu beau ceai sau cafea.

Cercetarea, realizată de Yuan Zhang şi colegii săi de la Universitatea de Medicină din Tianjin, China, sugerează că consumul de cafea singur sau în combinaţie cu ceaiul este, de asemenea, legat de un risc mai mic de demenţă post AVC.

Autorii au scris în revista Plos Medicine: „Constatările noastre au sugerat că un consum moderat de cafea şi ceai separat sau în combinaţie au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral şi demenţă”.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au avertizat că UK Biobank reflectă un eşantion relativ sănătos în raport cu populaţia generală, ceea ce ar putea limita capacitatea de a generaliza aceste asocieri. Deşi este posibil ca cafeaua şi ceaiul să protejeze împotriva accidentului vascular cerebral, a demenţei şi a demenţei post-accident vascular cerebral, cercetătorii spun că nu se poate concluziona cauzalitatea din aceste asocieri.

Sursa:www.mediafax.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.