Nu există loc de compromis cu privire la Taiwan și Statele Unite nu ar trebui să își facă iluzii în acest sens, a declarat joi Ministerul Apărării al Chinei, adăugând că Washingtonul a făcut în ultimul timp o serie de „provocari” pe mai multe probleme, relatează Reuters.

China spune că problema Taiwanului, statul insular pe care îl pretinde drept teritoriu chinez, este cel mai sensibil aspect în legăturile sale cu Statele Unite, țara care este, de asemenea, cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului.

Diferențele puternice cu privire la Taiwan au persistat în timpul unei întâlniri virtuale la începutul acestei luni între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping. Liderul de la Beijing a spus că cei din Taiwan care caută independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”.

Fiindu-i solicitat la o conferință de presă lunară de la Beijing să comenteze legăturile militare chinezo-americane în lumina acestor discuții, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a spus că a avea o relație sănătoasă și stabilă este bine pentru ambele țări.

China este dispusă să mențină schimburile și cooperarea cu Statele Unite, a adăugat el.

„Cu toate acestea, pentru o perioadă de timp, partea americană a spus o mulțime de lucruri iresponsabile și a făcut o mulțime de lucruri provocatoare legat de Taiwan, Marea Chinei de Sud și monitorizări de aproape folosind nave și avioane de război”, a spus Wu.

China are principii pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două armate, ceea ce înseamnă că suveranitatea, demnitatea și interesele sale fundamentale nu pot fi încălcate, a adăugat el.

„În special în problema Taiwanului, China nu are loc de compromis, iar SUA nu ar trebui să se facă iluzii în acest sens”.

Taiwanul guvernat democratic a denunțat China pentru presiunile diplomatice și militare intensificate de a încerca să forțeze insula să accepte suveranitatea chineză.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis că va apăra insula și spune că numai oamenii ei îi pot decide viitorul.

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Sursa:www.g4media.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.