• Peste 600 de cazuri transmise local, găsite în 19 din cele 31 de provincii ale Chinei
  • Numărul cazurilor transmise local a crescut la un nivel maxim de aproape trei luni
  • Guvernul chinez a spus că există un nou focar „grav” al variantei Delta 

China suferă cel mai răspândit focar de Covid-19 de când virusul a apărut pentru prima dată la începutul pandemiei în Wuhan, în 2019. 

Noile cazuri de Covid transmise la nivel local din țară au atins un nivel maxim de aproape trei luni, pe fondul a ceea ce guvernul chinez a numit un nou focar „grav” al variantei Delta extrem de infecțioase.

Acum, peste 600 de cazuri transmise local au fost găsite în 19 din cele 31 de provincii ale țării, relatează Bloomberg . 

Comisia Națională de Sănătate a confirmat miercuri 93 de noi cazuri simptomatice locale pentru marți, față de 54 cu o zi mai devreme și cel mai mare număr zilnic din 9 august, la vârful ultimului focar major din China.

Majoritatea cazurilor locale au fost găsite în Heihe, un oraș din provincia nordică Heilongjiang, unde au fost înregistrate 35 de infecții marți. Trei noi provincii au detectat cazuri: centrul Chongqing, Jiangsu și Henan, a raportat Bloomberg.

Răspândirea și creșterea infecțiilor cu Covid vine în ciuda faptului că guvernul chinez impune restricții mai stricte pentru a limita cazurile.

Noile cazuri de Covid transmise local din țară au atins un nivel maxim de aproape trei luni, pe fondul a ceea ce guvernul chinez a numit un nou focar „serios” al variantei Delta extrem de infecțioase.

Oficialii au susținut guvernul, oficialii rămânând în continuare la abordarea Covid zero, un expert insistând că focarul actual va fi ținut „într-o lună”.

Zhong Nanshan, un expert de top în cercetarea bolilor respiratorii din China, a declarat pentru China Global Television Network că China va continua cu politica sa de zero transmisie împotriva Covid, deoarece rata globală a mortalității Covid de 2% este prea mare.

„Cred că politica de zero-transmisie va rămâne în vigoare mult timp”, a spus Nanshan. „Cât timp depinde exact de situațiile globale și regionale de control al Covid-19 din următoarele luni.”  

În capitala Beijing sunt așteptate restricții stricte în perioada premergătoare unei reuniuni cheie a membrilor de rang înalt ai Partidului Comunist săptămâna viitoare.

Marți, guvernul Chinei a îndemnat cetățenii să se aprovizioneze cu necesitățile zilnice și ca autoritățile să ia măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu alimente adecvate, pe măsură ce țara adoptă măsuri din ce în ce mai stricte pentru a limita cel mai recent focar.

Un anunț postat pe site-ul Ministerului Comerțului luni seara a îndemnat „familiile să depoziteze o anumită cantitate de necesitățile zilnice, după cum este necesar pentru a face față vieții de zi cu zi și situațiilor de urgență”.

Directiva nu a menționat nicio lipsă de alimente sau dacă instrucțiunile au fost motivate de temerile că măsurile Covid ar putea perturba lanțurile de aprovizionare sau ar putea lăsa cetățenii închiși care au nevoie de hrană.

Dar China, care și-a menținut numărul de infecții relativ scăzut printr-o strategie Covid-zero de închidere a frontierelor, blocaje direcționate și perioade lungi de carantină, adoptă din ce în ce mai multe măsuri dure pentru a limita cel mai recent focar, în special înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care vor începe pe 4 februarie. . 

Marți, Beijingul a raportat patru cazuri de Covid-19 într-o singură familie – un cuplu, fiica lor și bunica fiicei.  

Cazurile au declanșat un răspuns instantaneu, o școală primară majoră și o școală secundară efectuând teste Covid pentru toți profesorii și elevii. Alte 16 școli suspendă cursurile personale marți.    

Până marți dimineața, 596 de persoane de la școala primară și 1.329 de persoane de la școala gimnazială au fost testate negative. Oamenii rămași așteptau rezultate.

De asemenea, notificarea Ministerului Comerțului le-a mai spus autorităților să ia măsuri pentru a facilita producția agricolă, pentru a menține un lanț de aprovizionare bun, pentru a se asigura că rezervele regionale de alimente sunt adecvate și pentru a menține prețuri stabile.

Pe lângă preocupările legate de Covid, China a fost puternic lovită în ultimii doi ani de inundațiile grele de vară care au afectat producția agricolă și au condus la creșterea prețurilor, ridicând îngrijorarea că problema s-ar putea agrava pe măsură ce schimbările climatice vor aduce vreo din ce în ce mai extremă.

Guvernul a lansat anul trecut o campanie națională pentru a reduce risipa de alimente.

Prețurile medii cu ridicata a 28 de tipuri de legume în octombrie au crescut cu 16% față de luna precedentă, a informat luni presa de stat, citând cifre guvernamentale. 

Guvernul a restricționat unele călătorii interprovinciale, a intensificat testele și a îndemnat oamenii să amâne adunările sociale, cum ar fi nunți și banchete.

Într-un exemplu de măsuri extreme luate, parcul tematic Shanghai Disneyland s-a închis temporar de duminică seara și a împiedicat vizitatorii și personalul parcului să plece până când au fost supuși testării Covid, totul din cauza unui singur caz de coronavirus.

China le spune familiilor să stocheze alimente, declanșând cumpărături de panică în supermarketuri, după ce inundațiile și blocajele Covid au stârnit temeri de penurie

China le-a spus familiilor să depoziteze alimente și alte produse de zi cu zi după ce inundațiile și blocajele cauzate de coronavirus au stârnit temeri cu privire la penuria de bunuri esențiale.

Directiva Ministerului Comerțului de la Beijing a stârnit luni îngrijorări pe rețelele de socializare interne că ar fi putut fi declanșată de tensiuni sporite cu Taiwan , în timp ce unii au spus că oamenii se grăbesc să se aprovizioneze cu orez, ulei de gătit și sare.  

„De îndată ce a apărut această știre, toți bătrânii de lângă mine au luat-o razna cumpărând din supermarket”, a scris un utilizator pe Twitter, precum Weibo, din China.

De obicei, guvernul face eforturi suplimentare pentru a spori aprovizionarea cu legume proaspete și carne de porc înainte de cea mai importantă sărbătoare din China, Anul Nou Lunar, care în 2022 cade la începutul lunii februarie.

Dar în acest an, aceste eforturi au devenit mai urgente, pe măsură ce susținerea proviziilor devine mai dificilă.

Se spune că directiva a stârnit cumpărături de panică în unele supermarketuri. În imagine: cumpărătorii se aprovizionează cu varză la un magazin din Beijing

Inundațiile legate de încălzirea globală au ucis sute de oameni și au distrus case, în timp ce prețurile legumelor au crescut. 

La începutul lunii octombrie, vremea extremă, inclusiv o tornadă, a distrus culturile în Shandong – cea mai mare regiune de legume din țară. Provincia Henan, cunoscută drept coșul de pâine al Chinei, a fost, de asemenea, lovită de ploi torenţiale în timpul verii.  

Între timp, pe măsură ce focarele de cazuri de COVID-19 se întind de la nord-vest la nord-est al țării, autoritățile au impus noi blocaje dure ca răspuns, ducând la potențiale întârzieri în livrări.

În semn că guvernul devine din ce în ce mai îngrijorat de penuria de alimente, autoritățile chineze au reînviat recent o campanie împotriva risipei alimentare lansată pentru prima dată anul trecut.  

Mass-media locală a publicat recent, de asemenea, liste cu produse recomandate de depozitat acasă, inclusiv biscuiți și tăiței instant, vitamine, radiouri și lanterne.

Răspunsul publicului a forțat marți mass-media de stat să încerce să calmeze temerile și să clarifice declarația ministerului.

The Economic Daily, un ziar susținut de Partidul Comunist, le-a spus internauților să nu aibă „prea multă imaginație hiperactivă” și că scopul directivei este de a se asigura că cetățenii nu sunt luați pe nepregătite dacă există un blocaj în zona lor.

Cotidianul Popular a spus că ministerul emite astfel de avizuri în fiecare an, dar și-a emis instrucțiunile la începutul acestui an din cauza dezastrelor naturale, a creșterii prețurilor la legume și a cazurilor recente de COVID-19.

Declarația ministerului de luni seara a îndemnat autoritățile locale să facă o treabă bună în asigurarea aprovizionării și a prețurilor stabile și să avertizeze din timp cu privire la orice problemă de aprovizionare. 

Sursa:https://www.dailymail.co.uk/news/article-10161343/China-suffering-widespread-Covid-19-outbreak-Wuhan.html