„Convoiul libertății” va fi organizat și de șoferii de camioane din Franța. Astfel, camionagii amenință că vor bloca, vineri, Parisul, pe modelul din Canada.

„Convoiul libertății” va avea la bază modelul canadian și se va deplasa, vineri, în capitală pentru a protesta împotriva introducerii vaccinării. Miercuri sunt prevăzute plecări din Nisa, Perpignan și Bayonne. Potrivit publicației Le Figaro, primele convoaie au pornit deja la drum în dimineața zilei de miercuri, 9 februarie. O primă coloană de vehicule va pleca din Nisa pentru a ajunge vineri la Paris. Plecări similare vor avea loc în aceeași zi din Perpignan și Bayonne, apoi pe 10 din Brest și Quimper și pe 11 din Strasbourg, Lille, Cherbourg și Charleville-Mézières.

 

Șoferii se organizează pe Facebook 

Pe grupul de Facebook „The Freedom Convoy”, care numără peste 290.000 de membri, mesajele curg non-stop. „Sper că nu ne vor bloca înainte de Paris”, se îngrijorează un șofer.

„Convoiul ăsta trebuie să-i sperie foarte tare. Nu ne vom da bătuți până vineri la Paris. Tărie și onoare !”, comentează un altul Michelle. De la crearea sa, la 26 ianuarie, acest grup a adunat din ce în ce mai mulți abonați. Ea este inspirată de „Freedom Convoy” canadian, o mișcare de protest la care participă camionagii care refuză să accepte vaccinarea obligatorie pentru a trece granița americană și care blochează Ottawa de sâmbătă, 29 ianuarie, după ce a călătorit de la vest la est.

Sosire planificată la Paris

În Franța, mișcarea nu ar trebui să reunească doar camionagii, deoarece, spre deosebire de colegii canadieni, camionagii francezi nu sunt proprietarii vehiculelor lor. Astfel, aceștia vor afișa un logo cu două steaguri tricolore împletite deasupra inscripției „Le convoi de la liberté” (convoiul libertății). De duminică seara, o hartă cu diferitele trasee, punctele de alimentare și chiar de cazare, cum ar fi parcările publice sau supermarketurile, a fost actualizată în mod regulat.

„Cetățenii intenționează să își recupereze libertatea, drepturile fundamentale, respectarea referendumului, accesul necondiționat la sănătate, educație, cultură și respectarea valorilor esențiale ale Constituției noastre” și se opun „sacrificiului copiilor și tinerilor”, proclamă comunicatul „Convoiului Franței”, care organizează și coordonează diverse „convoaie ale libertății”.

Canalul de Telegram are aproape 20.000 de abonați. Deocamdată nu a fost definit niciun loc de sosire la Paris, dar sosirea convoaielor ar trebui să coincidă cu manifestațiile împotriva certificatului verde organizat sâmbătă.

Mai multe surse din poliție, contactate de Le Figaro, au recunoscut că urmăresc „cu atenție” o mișcare „dezorganizată”. „Dacă vor avea loc blocaje, evident că se vor lua măsuri. Așteptăm încă un feedback din partea serviciilor de informații teritoriale”, spune un reprezentant al poliției franceze.

Ca dovadă a seriozității cu care sunt analizate aceste „convoaie ale libertății”, aproximativ treizeci de manifestanți au fost arestați luni la periferia Parisului, relatează LCI. Au fost reținute mașini ale unor indivizi din mișcarea „vestelor galbene”. Aceste persoane sunt cunoscute de poliție, iar unele dintre ele sunt supravegheate de mai multe luni.

Sursa:www.stiridiaspora.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.