Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat pentru Digi24 că mesajul pe care Statele Unite l-au transmis cetățenilor americani din Ucraina, de a părăsi această țară în maximum 48 de ore, este un răspuns de tip preventiv, care se numește alertă timpurie. Capitala Kiev ar fi prima vizată de un atac al Rusiei, dacă Moscova decide să invadeze Ucraina.

„Când, cum și pe ce paliere se va întâmpla așa ceva este foarte greu în acest moment a se face o speculație. Sunt convins că datele pe care americanii le au în mod categoric se discută și cu partenerii, mai ales cu cei strategici. Plecând de la aceste premise, în mod categoric trebuie luate măsurile necesare”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de externe consideră că „nu este chiar atât de iminentă invazia rusă” în Ucraina, dar pe de altă parte, el crede că o acțiune militară a Rusiei este greu să mai fie împiedicată. Cristian Diaconescu a precizat că Ucraina este înconjurată în acest moment din aproape toate părțile de forțele ruse și nu mai are ieșire decât pe la granița de vest.

„Evident că pe acest fundal, activitățile militare ale Federației Ruse s-au intensificat. Marea Azov și Marea Neagră practic sunt blocate în acest moment de forțe navale ruse, iar diagonala dinspre Belarus, în ceea ce privește atacul înspre capitala Kiev, pare a fi acum – sigur, acoperită de explicațiile unui exercițiu militar al Federației Ruse – destul de evidentă”, a punctat președintele PMP.

Este o escaladare, situația într-adevăr este mult mai complicată ca în urmă cu o săptămână, dar niciuna dintre părți nu a abandonat masa dialogului.

Cristian Diaconescu:

Afirmațiile fostului ministru de externe vin după ce consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina „în termen de 24 până la 48 de ore” pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie rusă în Ucraina.

Apelul oficialului american a venit la scurt timp după ce presa americană a scris, citând surse diplomatice, că Biden i-a informat pe aliați, inclusiv pe președintele Iohannis, că Putin e decis să invadeze, iar un atac e posibil chiar în câteva zile.

Sursa: http://www.libertatea.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.