Un secretar de ambasadă al misiunii diplomatice ruse în Germania a fost găsit mort pe trotuarul din fața ambasadei Moscovei de la Berlin, potrivit publicațiilor germane Der SpiegelTagesspiegel și Neue Zürcher Zeitung.

Bărbatul de 35  de ani a decedat în circumstanțe inexplicabile. Conform Der Spiegel, diplomatul ar fi avut legături cu serviciul rus de informații FSB.

Sursa citată mai precizează că poliția a descoperit un cadavru pe trotuarul din fața unei clădiri a ambasadei Rusiei din Berlin pe 19 octombrie, în jurul orei 7:20, dar informația a fost făcută publică abia vineri, 5 noiembrie. Încercările de resuscitare ale salvatorilor care au fost chemați au eșuat.

Se pare că bărbatul ar fi căzut de la un etaj superior al complexului ambasadei de pe Behrenstrasse din cartierul Mitte din Berlin. Potrivit unei liste oficiale de diplomați, bărbatul de 35 de ani fusese acreditat ca al doilea secretar al ambasadei la Berlin din vara anului 2019. Autoritățile de securitate germane l-au văzut însă ca pe un angajat deghizat al serviciului secret rus FSB.

De asemenea, se spune că ar fi fost înrudit cu un ofițer de rang înalt din al doilea serviciu al FSB. În Rusia, departamentul este responsabil, printre altele, de contraterorism și este asociat de către serviciile de informații occidentale de așa-numita crimă Tiergarten, în care un exilat georgian a fost împușcat în plină zi la Berlin, în vara lui 2019.

Potrivit cercetărilor efectuate de Der Spiegel, de platformele de investigație Bellingcat și The Insider și de postul de știri american CNN, oficiali ai celui de-al doilea serviciu al FSB au fost, de asemenea, implicați în atacul cu otrăvire asupra politicianului rus de opoziție Alexei Navalny în vara anului 2020.

Ambasada vorbește despre un „accident tragic”

În cazul diplomatului găsit mort, ambasada Rusiei nu a fost de acord cu o autopsie a cadavrului, mai relatează sursa citată. Din cercurile de securitate s-a spus că împrejurările presupusei căderi și cauza morții erau „necunoscute”. Întrucât persoana decedată avea statut diplomatic, procurorul nu a putut efectua o anchetă privind moartea sa.

Corpul diplomatului a fost acum transferat în Rusia, mai scrie Der Spiegel. Întrebată, ambasada Rusiei a vorbit despre un „accident tragic” care nu a fost comentat în spațiul public din „motive etice”.

Un incident similar a făcut furori în 2003. În acel moment, portarul ambasadei a căzut din apartamentul său de pe terenul ambasadei.

Sursa:https://www.g4media.ro/diplomat-rus-gasit-mort-in-fata-ambasadei-rusiei-din-berlin-el-ar-fi-cazut-de-la-un-balcon-barbatul-ar-fi-avut-legaturi-cu-fsb-serviciul-rus-de-informatii-ambasada-nu-a-fost-de-acord-cu-o-auto.html

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.