DNA a cerut de la Ministerul Finanțelor documente legate de achiziția de vaccinuri anti-COVID. Solicitarea a fost prezentată marți seară, la Antena3.

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a confirmat în luna septembrie, la Europa FM, că Direcția Națională Anticorupție a solicitat documente privind achiziționarea de către România a dozelor de vaccin anti-coronavirus.

„DNA a solicitat oficial documente legate de achiziția de vaccinuri, care, evident, sunt puse la dispoziția anchetatorilor, fără niciun fel de probleme, toate documentele care se solicită sunt puse la dispoziție“, spunea, în urmă cu două luni, ministrul Cseke Attila.

Dan Vîlceanu: Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de CE, la prețurile negociate de ei

Fostul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, declara în luna septembrie, în urma anchetei DNA care vizează achiziția vaccinurilor, că România a primit tranșa de vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană, la prețurile negociate în cadrul Comisiei și afirmă ca nu are cunoștințe ca să fi existat o alta modalitate de achiziție.

„Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană pentru vaccinuri, deci nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi, ci pur şi simplu, vă aduceţi aminte că la începutul anului, atunci când se discuta despre vaccin, Comisia Europeană a alocat un număr de vaccinuri fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi noi am avut acces la aceste doze de vaccin”, spunea Dan Vîlceanu.

Câte doze de vaccin a achiziționat România

„Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpate. (…) Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, arată DNA.

120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID au fost achiziționate de Guvernul României.

DNA vrea să afle de la Comisia Europeană de ce România a achiziționat vaccinuri cât pentru 10 ani de pandemie

Procurorii DNA au adresat Comisiei Europene întrebări legate de achiziția de către autoritățile române a unui număr foarte mare de vaccinuri anti-COVID.  Anchetatorii vor să știe detalii cu privire la modalitatea în care a fost încheiat contractul de achiziție și cer date oficiale de la mai multe instituții. GÂNDUL a primit, în exclusivitate, informații legate de ancheta uriașă a procurorilor DNA privind achiziția de vaccinuri anti-COVID.

Anchetatorii strâng probe pentru a stabili dacă s-au produs sau nu fapte penale în legătură cu achiziția dozelor de vaccin anti-COVID pentru România, în dosarul privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite.

Surse judiciare au explicat, pentru GÂNDUL, pe ce piste merg anchetatorii de la DNA în acest dosar, care ar putea deveni unul uriaș și cu diverse ramificații. Din informațiile de până acum se știe că negocierile cu Pfizer au fost făcute de Comisia Europeană, prin organismul propriu”.

„Acesta, totuși, nu putea negocia în numele României peste necesitatea indicată din țară de către factorul de analiză și apoi cel de decizie. Procurorii anticorupție vor acum să știe de ce, în plus față de cele peste 18 milioane de vaccinuri deja achiziționate, au mai fost contractate până la 120 de milioane de doze”, explică sursele citate.

Sursa:www.gândul.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.