Situația pare să se complice la nivel european, iar continentul se îndreaptă potențial spre un nou război. Jurnalistul Lucian Mîndruță a lansat într-o postare pe Facebook un avertisment grav, atrăgând atenția că nu vrea să sperie pe nimeni.

Jurnalistul Lucian Mîndruță anunță un posibil nou război în Europa și spune că ‘norii sunt de furtună’ atât în Ucraina, cât și în Belarus. Acesta aduce mai multe argumente pentru a susține o asemenea ipoteză, inclusiv criza energetică și dependența de Rusia a unor țări europene.

Europa se pregătește de un nou război spune Lucian Mîndruță

„Nu că vreau să va sperii, dar ce se întâmplă în ultima vreme arată că Europa se îndreaptă potențial spre un nou război.

Limitat sau nu, vom vedea. Pașii sunt însă făcuți de cel puțîn jumătate de deceniu. Pașii, cât am văzut eu, arată așa:

1. Subminarea încrederii lumii occidentale în ea însăși. Nu va mai detaliez mecanismele, sunt trolii, mișcările extremiste și separatiste, liderii autoritari încurajați în țări din est (vezi Ungaria) sau ruperi artificiale, cum a fost Brexitul…

2. Pregătirea Rusiei pentru război, de la autonomizarea internetului (țară e acum independența de serverele globale) și până la lichidarea completă a opoziției, plus înzestrarea accelerată a armatei.
3. Încurajarea dependenței Europei de gaz, o armă mai puternică decât multe armate. În principal asta s-a făcut inclusiv prin susținerea subterană a unor mișcări anti-energie nucleară, lichidată acum în Germania, și care au făcut-o complet dependență de ruși.

4. Dezvoltarea de către Rusia de arme antisatelit, capabile să anuleze pe termen scurt abilitatea Vestului de a vedea teatrul de război. Dezvoltarea de capabilități de distrugere rapidă (cu submarine) a cablurilor de comunicații transatlantice.
5. Implantarea de lideri cu potențial de întoarcere a armelor (cred că asta e scenariul în Ucraina, de exemplu) în poziții cheie, cu scopul subrezirii alianțelor și încrederii între state.
6. Relativizarea protecției NATO, provenită în primul rând din încurajarea tendințelor naționaliste din Europa. Mai este Articolul 5 în vigoare, de facto? Eu mă îndoiesc că, de exemplu, toate țările din Estul Europei vor face front comun împotriva Rusiei în cazul agresiunii la adresa uneia dintre ele, sau că Germania ori Franța chiar vor lupta pentru Letonia sau Lituania.

Una peste altă, trăim vremuri tulburi și nimic nu e exclus. Inclusiv trădarea. Iar noi, îmi pare rău că trebuie să va dau vestea, suntem înconjurați de aliații (pe față sau din umbră) ai potențialului adversar.

Da, adică la vest, la sud-vest și la sud: ne putem baza oare pe actuali „prieteni” care fie sunt pro-ruși, fie legați de o adâncă solidaritate slavică, fie de interese mai recente, inclusiv teritoriale?
Am scris cu inima grea povestea asta.

N-am surse de intelligence pentru ea, doar ce citesc și înțeleg. Și mi-e teamă pentru copiii mei, și pentru ai voștri…
Mai ales că nu avem, în acest moment critic, lideri alături de care țară să se simtă apărată sau măcar solidară.
Chiar are nevoie de mult noroc România în anii care vin.
Norii sunt de furtună.”, a scris jurnalistul Lucian Mîndruță pe Facebook.

NATO a avertizat Rusia luni

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia cu privire la orice nouă „acţiune agresivă” la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări „importante şi neobişnuite” de trupe ruseşti, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Mai mult, o altă criză e cea de la granița Poloniei cu Belarus.  Polonia va începe în decembrie construirea unui gard permanent de-a lungul graniţei cu Belarus, unde se află numeroşi migranţi, lucrările urmând a fi finalizate în primul semestru al anului 2022, a transmis tot luni ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski, conform dpa şi AFP.

Sursa:www.capital.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.