O firmă din Stuttgart a fost amendată, după ce autoritățile au descoperit că a încheiat contracte false cu nu mai puțin de 28 de români.

O companie de top din Germania, specializată în proiectarea și execuția de decorațiuni exterioare, a încheiat contracte false cu mai mulți cetățeni români pentru a eluda obligația de securitate socială.

Marți, o instanță superioară din sudul Badenului a menținut hotărârea a primei instanțe care condamnă compania la plata unei amenzi uriașe și la returnarea tuturor sumelor fraudat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al instanței din Stuttgart, citat de presa locală, în paralel cu acest dosar mai sunt pe rol alte zeci de proceduri. Totodată, compania trebuie să returneze statului sume mari de bani. Suma exactă nu a putut fi comunicată de purtătorul de cuvânt.

Românii lucrau de ani de zile pentru firma respectivă

Potrivit motivării sentinței, majoritatea cetățenilor români lucrau pentru companie de ani de zile. Pentru a eluda obligația de a plăti asigurări sociale, angajații au înființat numeroase societăți de drept civil la sfatul unui intermediar, fiecare astfel de societate fiind formată din două sau mai multe persoane. Potrivit instanței, toate aceste societăți aveau contracte identice, iar căminul în care locuiau muncitorii români era trecut ca adresă de afaceri.

„A fost un plan conceput de firma de specialitate și care a fost prezentat muncitorilor români spre semnare în mod unilateral și fără nicio implicare sau influență asupra designului”, a spus purtătorul de cuvânt al instanței.

Astfel, muncitorii erau plătiți, însă nu le erau plătite și asigurările sociale, statul german fiind astfel fraudat cu zeci de mii de euro.

Controale de amploare la firmele care angajează români

În ultimele săptămâni, autoritățile germane au demarat mai multe controale pentru a verifica dacă se respectă normele în vigoare în domeniul muncii. Astfel, au fost găsiți muncitori în abatoare plătiți cu mult sub salariul minim.

Mai mulți români care lucrau la o fabrică de procesare a cărnii din Germania erau plătiți cu mult sub salariul minim de 9,60 euro / oră și lucrau peste programul stabilit de lege. Neregulile au fost constatate de autoritățile care au demarat ample controale ce vizează companiile din industria de prelucrare a cărnii.  

Agenții departamentul de control financiar și al muncii din cadrul Biroului Vamal (Zoll) din Köln a efectuat marți, 9 noiembrie, o inspecție de amploare la o companie de procesare a cărnii din districtul Rhein-Erft (landul Renania de Nord-Westfalia). Scopul acțiunii a fost de a verifica dacă angajații lucrează legal și li se respectă drepturile prevăzute de lege.

Astfel, potrivit unui comunicat al Poliției, peste 70 de angajați de la Zoll au chestionat 114 angajați ai companiei privind relațiile de muncă și modul în care aceștia își desfășoară activitatea. În plus, toate cărțile de identitate prezentate au fost verificate pentru autenticitate cu ajutorul unui dispozitiv special pentru verificarea documentelor.

Majoritatea muncitorilor erau români și unguri

„În timpul controalelor efectuate am întrebat în detaliu despre salariu și orele lucrate pentru a ne asigura că angajații primesc salariul minim la care au dreptul. Unii dintre muncitori, care provin în principal din România și Ungaria, au declarat că lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână și că sunt plătiți cu mult sub salariul minim de 9,60 euro pe oră”, a declarat Jens Ahland, purtător de cuvânt al Biroului Vamal din Köln.

Odată cu intrarea în vigoare a legii pentru îmbunătățirea securității și condițiilor de muncă (Arbeitsschutzkontrollgesetz), a fost introdusă interdicția subcontractării în industria cărnii.

Aceasta înseamnă că de la 1 ianuarie 2021, în întregul lanț de procesare al industriei cărnii (abatorizare, tăiere și prelucrare a cărnii), nu mai pot fi angajați salariați de la terți sau persoane care desfășoară activități independente.

Autoritățile trebuie acum să verifice documentele companiei 

Pentru a confirma spusele angajaților, oamenii legii trebuie acum să verifice și documentele companiei.

„Dacă toate persoanele găsite la fabrică au fost înregistrate în mod corespunzător la asigurările sociale de către angajator și dacă salariul minim este plătit, poate fi spus doar după evaluarea informațiilor angajaților și a documentelor companiei”, a precizat Ahland.

Autoritățile responsabile au demarat în ultima perioadă mai multe controale pentru a verifica dacă se respectă normele în vigoare. Astfel, auditurile efectuate în anumite industrii sunt un instrument important pentru reducerea numărului muncitorilor nedeclarați și pentru respectarea drepturilor muncitorilor angajați legal.

Sursa: http://www.stiridiaspora.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.