Numele acestuia este Cristian Radu, avansat de la colonel la general de brigadă – o stea. Șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost înaintați în grad prin decrete semnate de președintele Iohannis vineri, 26 noiembrie 2021. Avansările vin pe numele următorilor: Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, până acum general-maior, cu două stele, devine general-locotenent cu 3 stele; Cristian Radu, adjunctul inspectorului general, până acum colonel, ajunge general de brigadă – o stea;

Miron Chichișan, al doilea adjunct al inspectorului general, până acum colonel, acum general de brigadă – o stea; Benone Duduc, al treilea adjunct al inspectorului general, până acum colonel, devine general de brigadă – o stea. Iamandi și Radu erau în conducere când, în 2019, Libertatea a publicat imaginile ascunse ale intervenției de la Colectiv din 2015.

Cristian Radu a fost unul dintre cei care au apărut, imediat după publicare, în fața ziariștilor. El a menționat că, dacă Parchetul a cerut imaginile de la Colectiv și instituția nu le-a dat, „înseamnă că am greșit”. Întrebat dacă ar putea răspunde penal pentru asta, a răspuns tranșant: „Nu”.

Șeful prevenirii, avansat și el Al patrulea nume avansat este Benone Duduc. Duduc este adjunct al inspectorului general abia din februarie 2021. El are o vechime de 19 ani în Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cea mai mare perioadă fiind petrecută la șefia direcției prevenire din cadrul IGSU (2011-2016, 2016-2021), adică aproape un deceniu. În 2016, pentru o scurtă perioadă de timp, chiar după Colectiv, a fost adjunct al inspectorului general. Direcția prevenire din cadrul IGSU a fost aspru criticată din interior chiar după catastrofa din club.

„Eșec cras de prevenire” Un pompier demis spunea, la puțin peste o lună de la incendiu, că „Șefii de la IGSU să-și asume eșecul cras de prevenire care a dus la Colectiv!”. Omul plecat din ISU București-Ilfov acuza structurile din IGSU că nu au făcut nimic pentru prevenirea incendiului din club. Pe lângă el, mai mulți oameni din inspectorat acuzau sistemul haotic care a făcut posibil rătăcirea faxului pe care apărea „clubul Colectiv” și în urma căruia fusese demisă conducerea de atunci. Șeful de la prevenire era același Duduc, avansat acum în grad de Iohannis. „Nimeni de la intervenție” Surse din lumea pompierilor vorbesc despre cum „toți cei avansați în grad sunt doar pompierii din birou, niciunul din trupe, de la intervenție”. Pe lângă susnumiți, Iohannis a semnat decretul de avansare pentru alte două nume: Călin Ioan Handrea, din colonel în general de brigadă.  Sorin Caba, din colonel în general de brigadă. 

Sursa:www.libertatea.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.