Președintele american, Joe Biden, îi avertizează pe americanii care se află în Ucraina că situația „ar putea scăpa rapid de sub control” pe fondul tensiunilor cu Rusia și le recomandă să părăsească imediat țara, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Lucrurile ar putea scăpa rapid de sub control”, a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru NBC.

Biden a subliniat că SUA nu vor trimite soldați în Ucraina nici pentru evacuarea propriilor cetățeni în cazul unei invazii ruse, pentru că s-ar putea ajunge la un „război mondial”.

Când americanii şi ruşii încep să tragă unii în alţii, suntem într-o lume foarte diferită.

Joe Biden, președintele SUA:

Astfel, președintele SUA a spus că „cetăţenii americani ar trebui să plece, ar trebui să plece acum” din Ucraina, pentru că „avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume”.

Înaintea mesajului transmis de liderul de la Casa Albă, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut Chinei să îi „încurajeze pe ruşi” să ia decizia corectă în privința Ucrainei.

„Încetaţi să mai sporiţi tensiunile”, i-a transmis printr-un mesaj pe Twitter omologul său chinez, Zhang Jun.

Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Occidentul acuză că Moscova se pregătește de o invazie. Potrivit unor oficiali americani, Rusia are organizate aproximativ 70% din forțele de luptă de care ar avea nevoie pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei și ar putea, în doar câteva zile, să captureze Kievul.

Moscova afirmă că își poate muta trupele pe propriul teritoriu așa cum dorește și neagă că ar intenționa să atace Ucraina.

În urmă cu câteva săptămâni, pe 26 ianuarie, și Ambasada SUA la Kiev i-a sfătuit pe cetățenii americani să plece cât mai curând din Ucraina.

Situația de securitate din Ucraina continuă să fie imprevizibilă din cauza amenințării sporite a acțiunii militare ruse și se poate deteriora oricând. Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea acum folosind opțiuni comerciale sau alte opțiuni de transport disponibile în privat.

Sursa:www.libertatea.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.