Ministrul Muncii Raluca Turcan a vorbit despre variantele luate în calcul de autorităţi în vederea eliminării pensiilor speciale.

Aceasta susține că deși se dorește eliminarea pensiilor specale, acest lucru nu se poate realza dn cauza componentei de contributivitate.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că poate pensiile au şi o componentă de contributivitate.

Am făcut o analiză cu jurisprudenţă CCR. Am făcut o dezbatere cu categoriile de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie şi constituţională. Aici avem pregatită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni şi anii la care se calculează această pensie.

Trebue variante înainte de negocieri

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o variantă fără să negociezi înainte, să pregăteşti oamenii, rişti că sistemul să fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat Raluca Turcan, conform Realitatea PLUS.

Totodată, în legătură cu legea pensiilor speciale, ministrul a precizat faptul că guvernanţii au o variantă pregătită, însă pentru a o prezenta public „avem nevoie de stabilitate politică”.

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legătura cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură… El şi-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte și le-au făcut în funcţie de anumite interese.

Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizaţi. Ei trebuie să fie parte la aceasta schimbare, să înţeleagă ca resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate şi de nişte reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan, potrivit sursei citate.

Sursa: http://www.money.ro

One thought on “NU se mai desființează pensiile speciale. Mesaj ferm de la Raluca Turcan: Nu putem face asta”

  1. Solutia cu desfiintarea este cea mai complicata si solutia cea mai simpla a fost propusa inca de pe vremea cand era ministru de finante Teodorovici de la PSD si aceasta este supraimpozitarea lor aceasta fiind si o solutie aplicabila dar din pacate nu doreste asta.

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: