• Polonia acuză Belarusul că încercă să declanşeze o confruntare majoră la graniţă.
  • Mai multe videoclipuri şi live-uri arătă sute de migranţi la graniţa sau venid spre graniţa cu Polonia.

Varşovia a declarat că a desfăşurat mai mulţi soldaţi, poliţişti de frontieră şi poliţie, în timp ce Lituania vecină a spus că ar putea introduce o stare de urgenţă la graniţa cu Belarus.

Uniunea Europeană acuză Minsk aduce migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa şi îi duce la graniţa cu UE, ca o formă de război hibrid ce vine ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse guvernului şi preşedintelui Alexander Lukaşenko.

Polonia a anunţat că forţele sale au respins primele încercări ale migranţilor de a trece cu forţa la graniţă.

Un videoclip distribuit de autorităţile poloneze a arătat că un bărbat tăia o parte dintr-un gard de sârmă ghimpată, altul atacând gardul cu o cazma, în timp ce un soldat polonez pulveriza o substanţă neidentificată dintr-o cutie, relatează Reuters.

Într-un videoclip, distribuit de NEXTA, migranţii purtând rucsacuri şi îmbrăcăminte de iarnă au fost văzuţi mergând pe marginea unei autostrăzi. Alte videoclipuri au arătat grupuri mari de migranţi escortaţi de bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în kaki.

„Belarus vrea să provoace un incident major, cu focuri de armă şi victime. Se pregăteşte o încercare de trecere în masă a frontierei”, a declarat ministrul adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk.

Lituania a declarat că va muta, de asemenea, trupe suplimentare la graniţă pentru a se pregăti pentru o posibilă creştere a numărului de migranţi. Letonia a spus că la rândul său că situaţia este „alarmantă”.

Sursa:Mediafax.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.