Liderii din echipa câștigătoare din PNL încep să se delimiteze de Florin Cîțu, care rămâne tot mai singur în fruntea partidului. Prim-vicepreședinții liberali nu sunt de acord cu acceptarea unui premier de la PSD și nici că mandatul de premier îi este rezervat doar lui Florin Cîțu, transmite Radio Europa Liberă.

Ni se pare că Ciolacu îl păcălește pe Cîțu”, afirmă sub protecția anonimatului un membru al echipei câștigătoare. Negocierile purtate de președintele PNL încep să trezească suspiciuni printre liderii partidului.

„Florin Cîțu negociază doar pentru a rămâne la Palatul Victoria”, este sentimentul oamenilor care i-au fost cândva aproape președintelui PNL. Șefii a 22 de organizații s-au opus începerii negocierilor cu pesediștii. Numărul acestora s-ar majora considerabil dacă Florin Cîțu ar veni în fața partidului să ceară un vot pentru un premier PSD.

Cel mai aproape de Florin Cîțu a rămas secretarul general, Dan Vîlceanu. În rest „începe să fie gol”, spun sursele citate. Prim-vicepreședintele PNL, Lucian Bode, a dat deja semnalul că este valabilă și varianta ca Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier. Florin Cîțu a venit imediat și a negat că votul dat pentru Nicolae Ciucă mai este valabil și în actualul context politic.

„Nicolae Ciucă a primit mandat pentru guvern minoritar”, a precizat Florin Cîțu.

O soluție pentru deblocarea situației ar fi ca în Biroul Executiv și în Biroul Politic Național, deciziile să fie impuse de prim-vicepreședinți și apropiații lor și nu de oamenii din jurul liderului PNL. Practic, să apară și alte propuneri pentru funcția de premier.

Conducerea PNL ar putea fi de acord cu o rocadă a premierilor, dar nu va fi de acord cu un premier de la PSD, au susținut mai mulți lideri pentru Europa Liberă. Toți cei patru prim-vicepreședinți, Nicolae Bode, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, au o poziție similară despre cedarea funcției de premier către PSD.

„Când în presă se dau informații despre premierul PSD acceptat de PNL se testează care este reacția oamenilor”, spun surse din partid.

Ce joc face Cîțu

Liderul PNL a încercat prin orice mijloace să-și conserve puterea în partid și la Palatul Victoria după ieșirea USR de la guvernare și dărâmarea Cabinetului său în Parlament.

Florin Cîțu a „dinamitat orice negociere” cu USR, dar și cu PSD, conform unor membri PNL din echipa câștigătoare. În spatele ușilor, Dan Vîlceanu le-a transmis ambelor partide că Florin Cîțu nu poate renunța la solicitarea de a fi premier, deoarece și-ar pierde puterea în partid și ar apărea un alt pol de putere. Liderul PNL nu acceptă varianta oferită de a prelua funcția de președinte al Senatului, din cauza pierderii relevanței în decizia politică și economică. Dan Vîlceanu este ultimul om de încredere al lui Cîțu.

În discuțiile informale, Florin Cîțu le-a transmis unor apropiați că ar dori să rămână premier demis până pe 19 decembrie. Atunci s-ar împlini termenul constituțional de 60 de zile de la dărâmarea guvernului său și președintele Iohannis ar putea dizolva Parlamentul.

Surse din PNL susțin însă că nici Klaus Iohannis nu mai este dispus să accepte jocurile făcute de Florin Cîțu. Președintele i-a cerut să finalizeze negocierile cu PSD și să vină la Palatul Cotroceni cu o variantă de premier. Până acest lucru nu se întâmplă, nu se vor convoca consultările oficiale.

Sursa: http://www.flux24.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.