Criptomoneda Squid Game, înșelătoria anului.  Acesta pare să fi fos doar o înselătorie ce se ridică la rangul milioanelor de dolari.

Venită pe piață în urmă cu doar o săptămână, moneda a crescut de mii de ori în timp record, pentru ca acum să nu mai valoreze aproape nimic. Site-ul criptomonedei a dispărut şi paginile de pe reţelele sociale nu mai pot fi accesate.

Criptomoneda, numită SQUID, a crescut până la 2.861 dolari înainte de a scădea la 0, potrivit CoinMarketCap. Înşelătoria, care a fost raportată de Gizmodo, se numeşte „tragerea  covorului”.

Asta înseamnă că escrocii îşi încasează monedele în schimbul banilor reali, devalorizând rapid valoarea criptomonedei.    Experţii în criptomonede au avertizat asupra mai multor semne care arătau că ar putea fi vorba de o înşelătorie. Cel mai clar semn era că oamenii care cumpărau criptomoneda nu mai reuşeau să o vândă.

Totodată, criticii Squid au subliniat că site-ul monedei avea greşeli gramaticale şi de ortografie.

„Este una dintre multele înselătorii în care sunt atraşi investitori naivi de către promotori rău-voitori”, a spus Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell, pentru BBC. El recomandă investitorilor să fie atenţi când cumpără criptomonede, întrucât nu există aproape niciun fel de supraveghere.

Squid putea fi cumpărată prin exchange-urile descentralizate PancakeSwap şi DODO, care permit vânzătorilor să relaţioneze direct cu clienţii, fără o autoritate centrală.