Surse avizate au precizat pentru PresaSM că în județul Satu Mare se vor deschide trei puncte de trecere a frontierei. Este vorba despre punctele temporare de la Horea, Bercu și Peleș.

ACTUALIZARE, ora 22.00: Deocamdată, la nivel OFICIAL, s-a ales să se deschidă temporar, între orele 10.00 și 18.00, doar punctul de trecere a frontierei de la Peleș, aflat la câțiva kilometri de Vama Petea! Punctele de la Horea și Bercu s-ar putea deschide doar dacă punctul de la Peleș nu va face față.

”Ca măsuri alternative am solicitat analizarea operaționalizării punctelor de trecere a frontierei temporare de la nivelul județului nostru de la Peleș, Bercu și Horea. Astfel, începând de mâine dimineața, de la ora 10,00 Punctul de Trecere a Frontierei Peleș va fi operaționalizat, acesta va prelua din presiunea pe punctul de frontieră Petea. Programul zilnic de funcționare va fi între orele 10,00- 18,00 atâta timp cât va fi necesar. Facem tot ce ne stă in putință pentru a ușura cât se poate de mult intrarea în țară!”, mai spune prefectul Altfatter Tamas.

Reamintim faptul că în ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 168.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 48.500 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 persoane cu 33.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 persoane cu 15.500 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate frontiere au fost:

  • Frontiera cu Ungaria – aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport
  • Frontiera aeriană – aproximativ 43.000 de persoane
  • Frontiera cu Moldova – aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport.

Comparativ cu o zi din luna noiembrie, când prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, in medie, aproximativ 90.000 persoane, cu peste 32.000 mijloace de transport, se constată o creştere de peste 80% a traficului de persoane.

În aceeaşi medie zilnică din luna noiembrie, pe sensul de intrare au fost aproximativ 50.000 persoane cu 17.000 mijloace de transport, constatându-se astfel că în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o creştere a traficului de persoane pe acest sens de 140%.

Comparând aceleaşi perioade, la frontiera cu Ungaria, numărul persoanelor care s-au prezentat la intrarea în ţară (aproximativ 45.000) s-a triplat.

“În continuare recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea:

  • pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota, P.T.F. Turnu – Batonnya, P.T.F. Vărşand – Gyula, 
  • pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta – Mehkerek, P.T.F. Borş – Artand, P.T.F. Borş II – Nagykzreky, P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Sacuieni
  • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj şi P.T.F. Petea – Csengersima
  • pe raza jud. Timis: P.T.F. Cenad”, spun polițiștii de frontieră

“Totodată, menționăm că după realizarea controlului de frontieră efectuat de lucrătorii noştri (verificarea documentelor de călătorie  sau alte acte care demonstrează că sunt îndeplinite condițiile de tranzitare a frontierei), pe sensul de intrare în țară, în punctele de trecere a frontierei terestre, participanții la trafic sunt preluați de reprezentanți DSP aflați în puncte pentru efectuarea triajului epidemiologic” mai precizează frontieriștii.

Având în vedere această situaţie, Poliţia de Frontieră Română și-a adaptat misiunile de supraveghere şi control pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei fiind dispuse măsuri de suplimentare a personalului Poliţiei de Frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, se menține permanent legătura cu autoritățile statelor vecine, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate. 

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/

Sursa:www.presasm.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.