Ora 08:55 Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au deschis un dosar penal și fac cercetări cu privire la incendiul izbucnit. Anchetatorii fac cercetări în cadrul unui dosar penal pentru ucidere din culpă, transmite Ziarul Incomod.

Ora 07:39 Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești a fost amendat în luna februarie după ce au fost găsite mai multe nereguli. Spitalul nu avea autorizație ISU, susțin surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru G4Media.

Ora 07:32 Bogdan Nica, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Ploiești, a declarat joi dimineață, la Digi24, că spitalul nu avea autorizație ISU, era în curs de obținere, iar ISU nu a găsit nereguli în urma controalelor.

Managerul a mai declarat că incendiul a fost lichidat rapid, în 12 minute, iar acesta ar fi fost provocat de la defecțiunea unui aparat medical:

  • ”Posibil o defecțiune la un pulsoximetru sau alt aparat medical. A fost un incendiu care s-a extins în câteva secunde la infirmieră, incendiul a fost lichidat foarte repede, în 12 minute. Eram în curs de a obține autorizația, nu aveam. Secția a fost modernizată acum 2 ani, anul trecut s-a schimbat alimentarea cu oxigen de la butelii, pe rampe, pentru a elimina orice risc. Nu existau prelungitoare, nici tuburi de oxigen. ISU nu a găsit nereguli, nu erau nereguli aici (…) O autorizație la un incendiu nu ne ferește de incendiu, ci arată doar că respectăm niște norme.
  • Salonul avea și ușă spre exterior, făceam exerciții regulat.
  • Am avut 387 de pacienți la un moment dat și nu s-a întâmplat absolut nimic. Tocmai de aceea sunt mirat, avem cel mai bun personal aici, se respectau toate regulile.
  • Niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că trebuie investiții foarte mari. De când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaș normal. Instalația electrică e nouă, de doi ani de zile. Nu am avut niciun fel de problemă în ultimul an”, a declarat managerul Bogdan Nica, joi dimineață, la Digi24.

Ora 07:16 Serviciul de Ambulanță Prahova transmite că apelul la 112 a fost primit la 04:16, moment în care a fost anunțat un incediu la Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești. La locul solicitării au intervenit: 1 echipaj C2 SAJ Prahova, 1 echipaj B1 SAJ Prahova, 12 echipaje B2 SAJ Prahova, 2 echipaje A2 SAJ Prahova, 1 echipaj C1TIM -SMURD, 9 echipaje PA/SMURD.

La locul solicitării au fost găsite 16 persoane (din care 6 femei și 10 bărbați) implicate:
1. Pacienta 70 de ani- intoxicata cu monoxid de carbon transportata de echipajul C1 la SJU Ploiesti
2. Infirmiera de 52 ani a Spitalulului Boli Infectioase cu arsura gr I si II pe 40% suprafata corporala –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti si ulterior la Spital Floreasca Bucuresti
3. Pacient 56 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
4. Pacient 75 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj C2 la SJU Ploiesti
5. Pacient 60 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
6. Pacient 58 ani–transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
7. Pacient 65 ani – –transportat de echipaj TIM la SJU Ploiesti
8. Pacienta 78 ani–transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
9. Pacient 60 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
10. Pacienta 66 ani – Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
11. Pacienta 86 ani -pacienta Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
12. Pacienta 69 ani – Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
13. Pacient 69 ani – Covid pozitiv –transportata de echipaj PA la SJU Ploiesti
14. Pacient 51 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj PA la SJU Ploiesti
15. Pacient 33 ani – Covid pozitiv –transportat de echipaj B2 la SJU Ploiesti
16. Pacient 66 ani – Covid pozitiv –transportata de echipaj B2 la SJU Ploiesti
17. Pacient 74 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat
18. Pacient 75 ani -pacient Covid pozitiv –gasit decedat

Ora 07:04 Cseke Attila: „Eveniment nedorit care a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova. Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați. Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești. Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri. Vorbim de o secție renovată care avea și autorizație de la ISU, dar informația trebuie verificată”, a declarat la Digi24 Ministrul Sănătății. „Tot sistemul sanitar românesc e hiper solicitat, saturat”, a adăugat Cseke Attila.

Ora 7.00: Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi, relatează News.ro.

Există informaţii conform cărora halatul femeii a luat foc în momentul izbucnirii incendiului.

Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale.Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.

Ora 6.50: „Secţia era nouă – este secţia renovată, de pediatrie – instalaţia electrică nouă şi verificată, iar rampele de oxigen sunt montate anul trecut, înainte de valul trei. Personalul instruit, ca dovadă a intervenit imediat dar, într-o fracţiune de secundă, Dumnezeu ştie.. s-a mişcat patul, s-a frecat de ceva şi o scânteie de oxigen. Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare. Dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Dar asta o să o determine specialiştii, cauza incendiului”, a declarat managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

Acesta a menţionat că mai multe spitale s-au oferit să primească pacienţii evacuaţi, însă SJU Ploieşti are capacitatea de a primit aceşti pacienţi.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat că în salonul în care a izbucnit focul incendiul se aflau doar cei doi pacienţi care au decedat.

UPDATE Ora 6.45: Ministerul Sănătății precizează că, din primele informații, în secția exterioară a Spitalului Județean Ploiești se aflau internați 20 de pacienți.

„Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical) . Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești”, precizează ministerul.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU.

Ora 6.40: Prezent joi dimineaţă la Ploieşti, Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că infirmiera rănită are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

„Era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, femeia respectivă este cu arsuri de 40%. Urmează să fie mutată la Bucureşti, la spitalul Floreasca”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai declarat că infirmiera ar fi încercat să mute un pat din salon pentru a băga un aparat în priză

Conform acestuia, echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.
Acesta a menţionat că a observat că extinctoarele din zona afectată au fost folosite, fapt care arată că infirmiera ar fi putut să încerce să le folosească.

Au fost trimise la Ploieşti şapte ambulanţe pentru victime multiple de la Bucureşti, în ideea că întreg spaţiul ar fi trebuit evacuat.

Arafat a menţionat că s-a luat decizia ca celelalte pavilioane ale secţiei să nu fie evacuate, pentru că nu au fost afectate.

„Există o singură problemă, cu încălzirea, dar vor lucra acum instalatorii pentru a rezolva problema şi a reda drumul încălzirii”, a precizat Arafat.

Știrea inițială: Un incendiu a avut loc joi dimineață la Spitalul suport covid Movila din Ploiești, iar doi pacienți au decedat, transmite ISU Prahova. Incendiul s-a produs într-un salon de la parterul clădirii și a fost stins în jurul orei

Cei doi pacienți morți erau ambii bărbați, în vârstă de 74 respectiv 75 de ani. Ei erau singurii pacienți din salon. Alți 20 de pacienți, din alte saloane, au fost evacuați. Pentru gestionarea situației a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

O infirmieră care se afla în salon să îngrijească cei doi pacienți a suferit arsuri pe 40% din suprafață corpului.

La locul evenimentului au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD, SAJ și autospeciale pentru transport victime multiple.

Sursa:g4media.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.