Cancelarul german în funcție, Angela Merkel, a anunțat joi, 2 decembrie, că vaccinarea împotriva coronavirusului ar putea deveni obligatorie în Germania începând din februarie 2022. Până atunci însă, autoritățile vor impune restricții dure pentru cei care nu s-au imunizat, măsuri comparate de presa locală cu un „lockdown pentru nevaccinați”, relatează The Guardian și Euronews.

Înainte cu două zile de anunțul lui Merkel, un oficial apropiat lui Olaf Scholz, viitorul cancelar, a declarat că acesta e în favoarea vaccinării obligatorii, iar după preluarea mandatului de la Angela Merkel, are în vedere adoptarea unei legi în această privință. Vaccinarea obligatorie trebuie să primească votul Parlamentului, iar dacă acest lucru se va întâmpla, măsura se va aplica cel mai devreme din februarie 2022. Până atunci, Merkel a anunțat înăsprirea restricțiilor pentru nevaccinați: accesul în magazinele care nu sunt considerate esențiale, în restaurante, la evenimentele sau activitățile culturale, în cinematografe sau teatre va fi permis doar persoanelor imunizate la COVID sau celor care au trecut prin boală. De asemenea, discotecile și cluburile se vor închide dacă numărul cazurilor depășește un anumit prag, a mai anunțat cancelarul. Situația COVID este „foarte gravă și trebuie să luăm măsuri mai drastice”, a avertizat Merkel, care a cerut un „act de solidaritate” la nivel național pentru a depăși valul patru al pandemiei. Scopul măsurilor este acela de a reduce presiunea asupra spitalelor, a mai spus Merkel, adăugând că infectările au ajuns la un platou, însă la un nivel foarte ridicat.

Autoritățile sanitare germane au raportat joi 73.209 cazuri nou confirmate de COVID-19 și 388 de noi decese. Angela Merkel și succesorul ei, Olaf Scholz, s-au întâlnit joi cu liderii regionali germani pentru a discuta despre măsurile care ar trebui luate pentru a limita răspândirea coronavirusului. Germania se confruntă cu un număr ridical al cazurilor de infectare, în timp ce rata de imunizare este una dintre cele mai scăzute din rândul țărilor din vestul Europei. Doar 68% din populație este vaccinată cu schema completă. Austria este prima țară europeană care a anunțat că va impune vaccinarea obligatorie a populației începând din februarie 2022. Recent și autoritățile din Grecia au decis să instituie obligativitatea vaccinării în cazul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani. Cei care nu se vor conforma vor fi amendați cu câte 100 de euro în fiecare lună, începând cu 16 ianuarie.

Foto: EPA

Sursa:www.libertatea.ro

Comenteaza:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.