Cu Squid Game devenind rapid cel mai popular serial Netflix din toate timpurile, era inevitabil ca altcoins inspirate de serialul TV de succes să urmeze.SQUID s-a lansat marțea trecută la un preț de doar 0,01 USD  – și a promis că va oferi acces la un joc online de tip play-to-earn, inspirat din drama brutală a supraviețuitorilor.Valoarea jetonului a crescut dramatic și, la doar 72 de ore mai târziu, a fost în valoare de 4,42 USD – o creștere de  44.100% . Până atunci, a atras deja acoperire de la unele dintre cele mai mari instituții media din lume, inclusiv BBC și CNBC.

Dar chiar și atunci, au existat semne că ceva nu era în regulă. CoinMarketCap a primit mai multe rapoarte despre utilizatori care se luptă să vândă SQUID pe bursa descentralizată PancakeSwap.

Un simbol care crește în valoare nu are nici un folos atunci când proprietarii săi nu îl pot vinde.

Din păcate, multe dintre articolele publicate despre SQUID nu au reușit să clarifice acest simbol nu este afiliat oficial cu Netflix – dându-i o strălucire de respectabilitate care ar fi putut să-i amâne pe investitori într-un fals sentiment de securitate.

Titlurile care discută despre valoarea sa crescândă vor fi contribuit la teama de a pierde, stimulând investitorii cripto să pună mâna pe token în speranța unor câștiguri astronomice.

Apoi s-a întâmplat 1 noiembrie.Prețurile s-au situat la  38 USD  luni dimineața, începând cu ora 6 dimineața, ora Londrei – accelerând la 90 USD până la ora 7:00, 181 USD până la ora 8:00 și 523 USD până la ora 9:00.Doar 35 de minute mai târziu – la 9.35 – SQUID părea să atingă maxime de  2.861,80 USD . O creștere de 7.500% în trei ore și jumătate este nemaiauzită… chiar și în lumea notoriu de volatilă a criptomonedelor.

Proprietarii de SQUID au spus CoinMarketCap că nu au avut de ales decât să urmărească neputincioși cum crește valoarea jetonului. Un mecanism antidumping care a fost impus de dezvoltatorii proiectului a însemnat că aceștia nu puteau vinde.La cinci minute după acest presupus maxim istoric, la ora 9:40, SQUID a ajuns la 0,0007926 USD – o scădere de 99,9999% .În mod curios, volumele de tranzacționare pe tot parcursul călătoriei pe rollercoaster au rămas constante la aproximativ 11 milioane de dolari , indicând că creșterea SQUID nu a fost egalată cu o creștere a activității investitorilor.

Acesta este un semn clasic de tragere a covorului, în care dezvoltatorii abandonează brusc un proiect – luând cu ei fondurile investitorilor.Contul oficial de Twitter pentru simbolul Squid Game, care a adunat peste 57.000 de urmăritori, este acum supus unor restricții temporare din cauza „activității neobișnuite”. În ultimele zile, multe dintre postările din acest cont au avut răspunsuri dezactivate – un alt semn de rău augur. O privire în urmă la tweet-urile trimise la începutul lunii octombrie dezvăluie comentarii care s-au referit în mod repetat la proiect ca fiind o înșelătorie.

Investitori prinși

CoinMarketCap a primit capturi de ecran de la un grup Telegram care pare a fi condus de oamenii din spatele simbolului Squid Game.

Luni dimineață, un mesaj al administratorilor susținea că nu sunt responsabili pentru întrerupere:

„Cineva încearcă să pirateze proiectul nostru în aceste zile. Nu numai contul de Twitter, ci și contractul nostru inteligent.”

Mesajul, în engleză ruptă, continua:

„Squid Game Dev nu vrea să continue proiectul, deoarece suntem deprimați de escroci și suntem copleșiți de stres.”

Postarea a declarat că proiectul „va intra într-o nouă etapă a autonomiei comunitare” – dar nu este clar ce ar implica acest lucru.

Și s-a încheiat prin a oferi scuze pentru „orice inconvenient” – cuvinte goale pentru cei care au ajuns să piardă bani cumpărând jetoane SQUID.

O victimă a declarat pentru CoinMarketCap că au fost atrase de site-ul web al proiectului pentru că „părea destul de decent și legitim”.

Cu toate acestea, ei au fost surprinși când au aflat de „mecanismul anti-dumping”, care, în retrospectivă, pare să fie mai degrabă un mecanism anti-vânzare.

Iată problema: creatorii proiectului nu au creat doar un token, ci doi.

Cealaltă criptomonedă se numește Marbles – iar acest activ poate fi câștigat doar participând la jocul de joc pentru a câștiga al proiectului. Doar cei care au acumulat Marble au efectiv capacitatea de a-și vinde SQUID-ul pe piața liberă.Aceasta este o veste cu adevărat proastă pentru cei care au cumpărat SQUID chiar și la un preț de 1 USD , ca să nu mai vorbim de 5 USD sau 10 USD .Pentru a participa la primul joc online, jucătorii trebuie să plătească o taxă de intrare de 456 SQUID . La un preț pe token de 1 USD , este de 456 USD — ridicându-se la 4.560 USD pentru cei care au cumpărat cu 10 USD . Jocurile Play-to-earn pot fi costisitoare, dar aceste prețuri sunt prohibitiv de ridicate.Această structură a însemnat că mulți oameni au ajuns prinși în capcană. Pentru a avea șansa de a-și recupera banii, ar trebui să aibă un sold de cel puțin 456 SQUID , care în unele cazuri a fost cu mult mai mult decât investiția lor inițială.Și chiar dacă ar fi făcut asta, mai existau riscuri. Dacă ar juca jocul și nu reușeau la nivelul, cei 456 de SQUID pe care i-au plătit s-ar pierde pentru totdeauna.

Pe scurt, proiectul este definiția finală a situației de pierdere-pierdere. Investitorii au avut de ales să nu facă nimic și să rămână cu un simbol fără valoare sau să arunce bani buni după rău – adâncindu-și pierderile în încercarea de a-și recupera investiția inițială.

Având în vedere modul în care site-ul este acum offline, chiar și jocul nu mai este o opțiune.

‘Am pierdut totul’

Tokenomia inflexibilă a lui SQUID a făcut mulți investitori să piardă mulți bani.

Descriind accidentul brutal de luni, un deținător de SQUID a declarat pentru CoinMarketCap:

„Prețul se înmulțea la un nivel anormal. Și în timp ce mă uitam la ecranul computerului meu, am văzut SQUID căzând în câteva minute. Nu a existat nicio modalitate de a-mi retrage fondurile intacte.”

Ei au spus că au fost atrași de instituțiile de știri care au acordat atenție SQUID – și că acest marketing suplimentar i-a făcut să simtă că proiectul este autentic:

„Bănuiesc că asta va servi ca o lecție valoroasă pentru mine, pentru a nu sări doar în monede meme… Nu dau vina pe nimeni, în afară de mine, dar cred că trebuie să existe un mecanism care să evite acest lucru în viitor și ca instituțiile de știri să nu mai ofere. atenție la aceste jetoane de tip escroc.”Alții descriu modul în care investiția lor de 57 de dolari a  crescut la 14.000 de dolari – și frustrarea lor de a nu putea să-și vândă jetonul.O altă victimă a declarat pentru CoinMarketCap „Am pierdut tot ce am în acest proiect”. El a cumpărat  5.000 de SQUID  la $ de 1 bucata.

„Nu mai am încredere în ei”, a adăugat el.

Investitorii cripto sunt încurajați în mod regulat să examineze site-ul web al unui proiect pentru a vedea dacă informațiile despre fondatori sunt afișate vizibil.

Site-ul Squid Game a făcut acest lucru – numindu-l pe David Kanny ca CEO. El a fost descris ca un absolvent al Universității din California Irvine, care a avut cinci ani de experiență la Netflix, dar nu există niciun profil LinkedIn.

Căutările pentru alți directori numiți — Mabel Jah, Kevin Sam, Christian Abbigail, Daniel Jolia și Lawrence Dan — au scos, de asemenea, goluri pe Google.

În emisiunea Netflix, Squid Game înfățișează personaje care sunt dispuși să-și pună viața în pericol pentru un viitor financiar mai bun.

Dar pentru cei care își pun banii în joc investind în SQUID, orice speranță pentru un viitor financiar mai bun s-a pierdut acum într-o clipă.

Sursa:https://coinmarketcap.com/alexandria/article/i-lost-everything-how-squid-game-token-collapsed